در موتورهای دیزلی برخلاف موتورهای بنزینی از شمع استفاده نمی شود و حرارت هوای فشرده شده، به صورت خودبه خودی سوخت را مشتعل می کند. موتورهای بنزینی و موتورهای دیزلی، هر دو درونسوز هستند ولی قدری متفاوت با یکدیگر کار میکنند. در موتور بنزینی، سوخت و هوا به درون یک سیلندرهای کوچک فلزی تزریق میشوند. یک پیستون این مخلوط را فشرده و آماده انفجار میکند، سپس یک جرقه الکتریکی کوچک که توسط شمع ایجاد میشود، باعث آتش گرفتن سوخت میشود. انفجار مخلوط بنزین و هوا، نیرویی تولید میکند که پیستون را در داخل سیلندر به پایین میراند و از طریق میللنگ و گیربکس به چرخها منتقل میشود. موتور برق دیزلی طی چند مرحله باعث تبدیل نیرو و ایجاد حرکت می شود.
بنابراین، فشار تراکم درون سیلندر مخلوط گازوئیل و هوا را تا دمای اشتعال گرم می کند. هنگامی که دمای هوا پایین تر از 60 درجه فارنهایت معمول و رطوبت بالا باشد، هوا سوخت را خنک کرده و موتور را خفه می کند در صورتی که بدون استارت خوردن بلافاصله، به چرخش درآید. با پیشرفتها و اختراعات جدید ، موتورهای دیزل چند سیلندر با سرعت بالاتر و توان بیشتر ساخته شد و موتور دیزل به عنوان نیروی محرکه در اکثر ماشین ها و خودروها مورد استفاده قرار گرفت . امروزه موتورهای دیزل با راندمان بالا و مصرف سوخت پایین و مجهز به توربو شارژر و اینتر کولر ساخته میشوند که کاربرد وسیعی در صنایع خودروسازی دارند . در ابتدا پس از اختراع موتورهای دیزلی از آن ها در زمینه های پمپاژ آب، راندن قایق های مسافربری و باری، تولید برق و تولید قدرت برای رفع بعضی از نیازهای کارخانجات استفاده میشد. این موتورها دارای یک یا چند سیلندر و از نوع دوزمانه یا چهار زمانه بودند.
موتور دیزلی چیست و چگونه کار می کند ؟
مجله خبری دیزل کمیته آنها این است که باک سوخت پایین تر از سایر اجزای سیستم سوخت رسانی است. سیستم سوخت رسانی دیزل مکشی در اصل از نظر کارکرد با سیستم گرانشی یکسان است. هنگامی که پمپ انتقال سوخت برقی موجود نباشد، حتی پر کردن باک یک تراکتور کوچک که دارای سیستم سوخت رسانی گرانشی است.
- هنگام عبور جریان از سیم پیچ قطع، سوپاپ پمپ انتقال سوخت باز می شود.
- راه حل پیشنهادی دیزل بکار گیری یک موتور درون سوز با ضریب تراکم بالاتر و سوخت مصرفی سنگین تر بود.
- تفاوت اصلی آن با دیگر موتورها استفاده از احتراق در اثر تراکم است.
- شاید فکر کنید این موضوع ربطی به ایجاد پرش ندارد، اما میتواند حتی در عمر منیفولد اگزوز هم تاثیر داشته باشد.
شاید در این مورد با ما هم عقیده باشید که پشت تمام ماشینها و دستگاههای بزرگ از قبیل قطار ،کامیون ، کشتی ها و حتی زیر دریایی ها قدرت موتورهای دیزل قرار دارد ، نگاهی میاندازیم از نمای نزدیک تر به این دستگاه های عظیم. از زمان قدیم موتورهای دیزل به عنوان موتورهای پر سر و صدا و با بوی نا مطبوع شناخته می شدند ، بعدها در سال 1985 این روند با تغییر سیستم احتراق بهبود چشمگیری پیدا کرد ، و بتدریج بعنوان موتور کامیون ، تاکسی و ون مورد استفاده قرار گرفت. هر پوند تراکم بر حسب psi دمای هوا را 2 درجه فارنهایت بالا می برد و بنابراین، پیستون دیزل مخلوط سوخت و هوا را متراکم می کند تا زمانی که به طور خودبخود مشتعل شود. در شکل زیر، طرحی از سیستم سوخت رسانی گرانشی موتورهای دیزل مشاهده می کنید. اگر سیلندر سرد به همین روال کار کند، باعث فرسایش رینگ های روی پیستون این سیلندر و آلودگی روغن موتور می شود.همیشه از کار کردن موتور دیزل در دمای توصیه شده اطمینان حاصل کنید.
در این مقاله تعریفی از دو موتور، کاربردهای آن ها و بیان برخی تفاوت موتورهای دیزلی و بنزینی خواهیم داشت. در این حالت وقتی پیستون به سمت پایین حرکت می کند حجم سیلندر زیاد می شود و وقتی که پیستون به سمت بالا حرکت می کند حجم سیلندر کم می شود. در واقع موتورهای توربو شارژر، هوای احتراق را فشرده کرده تا موتور دارای عملکردی قوی تری باشد. برای لوکوموتیوها، کاربری های دریایی و … نیز از موتورهای دیزلی بزرگ با توان بیش از 750 کیلووات استفاده می شوند که دارای سیستم های تزریق مستقیم، توربوشارژ و … هستند. پس هر راننده ای باید قطعات اصلی موتور دیزل را حداقل در حالت کلی بشناسد، تا اگر مشکلی پیش بیاید، احتمال بروز مشکل و منشا آن را حدس زده و تشخیص دهد. چرا که در صورت بروز مشکلات حاد، شاید کل موتور نیاز به تعویض داشته باشد.
کارایی موتور دیزل چگونه است ؟